ApparatuurGalerijSitemap
IJsland | Schotse eilandgekte | India in dia | Nieuw-Zeeland | CataloniŽ & Barcelona | Portugal | Nepal
 
kaart ijsland foto
 
 

Portugal, land aan het eind van Europa

   
Aantal delen: 2
Duur: 45 + 46 minuten
Projectoren: 3
Aantal dia's in reportage: 897
Eerste vertoning: 30 september 2007
Geselecteerd voor "De Wereld Rond met VTB-VAB" seizoen 2007-2008
   
 

Portugal is een wat vergeten reisbestemming in Europa. Spanje is voor de strand- en cultuurliefhebber toch net iets dichterbij, bekender en  toegankelijker. Waarmee de onterechte indruk wordt gewekt dat het kleinere broertje van het Iberisch schiereiland minder interessant is. Een onterechte veronderstelling die we in deze reportage grondig willen ontkrachten. Op veel minder vierkante kilometers is hier heel veel te beleven voor cultuurminnaars, natuurfreaks, bourgondiërs en zonnekloppers.

Onze reis start helemaal in het Zuiden, in de overbekende Algarve. Veel touroperators hebben in hun brochures Portugal zowat gereduceerd  tot haar meest Zuidelijke provincie. En we vinden hier inderdaad de mooie en warme stranden die ze beloven, alsook lekker eten en pittoreske vissersdorpjes. Reizen we Noordwaarts dan komen we algauw in de Alentejo. Dit is het archetypische Portugese binnenland met kurkeiken, olijfbomen en ooievaarsnesten op lantaarnpalen en kerktorens. Dit is ook de provincie waar de vroegere Moorse aanwezigheid nog het best voelbaar is. Her en der liggen schitterende versterkte dorpjes met Moorse kastelen en soms ook tot kerk omgebouwde moskeeën.

We brengen ook een bezoek aan het overbekende Fatima, één van de belangrijkste pelgrimsoorden van de Katholieke kerk. Vlakbij vinden we nog een paar wonderen; de kalksteengrotten van Mira de Aire en de steengroeve van Porto de Mos, waar reusachtige dinosauriërs miljoenen jaren geleden hun pootafdrukken achterlieten. Wat niemand -en dus ook wij niet- links mag laten liggen zijn de weergaloze abdijen van Alcobaça en Batalha. Twee keer werelderfgoed op een boogscheut van elkaar; zoiets vind je alleen in Portugal...

Verder naar het Noorden maken we een wandeling door Monsanto, een dorp dat als een arendsnest ligt op een hoge rots, en Coïmbra, de Portugese universiteitsstad bij uitstek. Het eerste deel eindigt om en bij de Douro, waar we eerst door de sublieme tuinen van het Palacio de Mateus kuieren, om ons vervolgens te verdiepen in de Porto-wijnen die langs de Douro hun oorsprong vinden. Rijpen doet de Porto in de kelders van Villa Nova de Gaia, gelegen aan de oevers van de Douro, recht  tegenover de stad die de versterkte wijn haar naam schonk: Porto.

Na de pauze brengen we een uitgebreid bezoek aan Lissabon. De grote wijken van de stad; de Alfama, de Baixa, de Bairro Alto, Belém,.... we verkennen ze allemaal. Lissabon is ook de geschikte plaats om een belangrijk stuk geschiedenis van het land te vertellen. In Belém, aan het monument voor de ontdekkingsreizigers, mijmeren we over de tijd toen Portugal samen met Spanje zowat de hele bekende werld overheerste. Overbekende figuren als Vasco da gama en Bartholomeus Diaz kregen hier een ereplaats. Ook in Belém bezoeken we tenslotte het Mosteiro dos Jerónimos, naast Alcobaça en Batalha één van de mooiste abdijen van heel Portugal.

Na Lissabon gaat het naar het nabijgelegen Sintra, de stad van de extravagante paleizen. Sintra vormt een aangename verpozing na een  paar drukke dagen in Lissabon, want het is er toch net iets rustiger.  Vooral dan 's avonds, als de laatste tourbus weer vertrokken is...

Echte rust vinden we echter in het uiterste Noorden van het land,  vlakbij de grens met Spanje. Met de oude stad Braganca als uitvalsbasis verkennen we de natuurparken van Montesinho en het  Nationaal park van Peneda-Gerês. Hier zien we een ander soort  Portugal; een land van mooie natuur en oeroude tradities.

Voor het laatste stuk van de reportage verplaatsen we ons naar het bloemeneiland Madeira.  Hier brengen we eerst een kort bezoek aan de hoofdstad Funchal en het pelgrimsoord Monte. Maar Madeira is vooral gekend voor zijn levada’s, eeuwenoude irrigatiekanaaltjes waarlangs men schitterende wandelingen kan maken. We trekken dan ook de bergschoenen aan en verkennen het ongeëvenaarde landschap van Madeira.  São Lourenço, Bacões en Ribeiro Frio komen aan bod. Maar de kers op de taart is ongetwijfeld het bergpad dat de twee hoogste toppen Pico Arieiro en Pico Ruivo de Santana met elkaar verbindt. Hoogtevrees is hier zeker niet op zijn plaats! We nemen U dan ook graag mee op een wandeling tussen de wolken.

   
 
top

Korte inhoud

Deel 1:

Inleiding & Ponta da Peidade
Algarve
Alentejo
Serpa, Elvas & Pisoes
Evora
Mertola
Capela dos Osos
Castelo de Vide & Marvao
Fatima
Grotten van Mira de Aire
Alcobaça
Batalha
Porto de Mos, dinosauriërs
Monsanto
Coímbra
Palacio de Mateus
Douro & Porto
Deel 2:

LISSABON
De Alfama
De Baixa
De Bairro Alto
Ponte 25 de Abril
Belém
Ontdekkingsreizen
Mosteiro dos Jerónimos
Parque das Naçoes
Sintra

Braganca & Montesinho
PN da Peneda-Gerês

MADEIRA
Funchal & Monte
Wandelen langs de levada's
Sao Lourenço schiereiland
Balcões
Van Pico Ariero naar Pico Ruivo
Paúl da Serra   
 

Muziekstukken

   
 
Titel Zanger/groep/auteur CD/LP
Matinal Madredeus Existir
Recuerdos Armik Bolero Gypsies New Flamenco 2
O Pastor Madredeus Existir
La Memoria Ottmar Liebert The best moods album
K'un (Earth) Frank Steiner Jr. New Age Project vol.19
A Visionary Passage Gandalf Sacred River
The Buddha Affaire Indochine Le Birthday Album
Tombs Esoteric Rites for the dead
In hoc anni circulo   Age of the Cathedrals
Rumbero Dead combo Exploratory music from Portugal
Theme to Breaveheart Martin Winch The best moods album
Regresso Cesaria Evora  
Concerto voor 4 violen Vivaldi
Canção de Embalar Lúcia Moniz A terra do Zeca
Intro (Z to Z) Instrumental A terra do Zeca
Nocturno Casimaro Ramos Guitarras Portuguesas
EU Dizia Filipa Pais A terra do Zeca
Opening Vangelis 1492 Conquest of Paradise
Light and Shadow Vangelis 1492 Conquest of Paradise
The Mission Ennio Morricone The Mission
Cheyenne's return Eshebo Brahma New Age Project vol.173
Wind Whispers Mary Youngblood Dance with the Wind
Misty Rain Mary Youngblood DAnce with the Wind
The First Snowflakes   Spa Moods Sounds of Nature 4
Indian Summer rain   Spa Moods Sounds of Nature 3
Golden Wings   Spa Moods Sounds of Nature 1
Tardes de Bolonha Madredeus Existir
Mountain Stream   Spa Moods Sounds of Nature 3
Magic Winds   Spa Moods Sounds of Nature 1
Classical Mood Giovanni New Age world project vol.20
Reflexos de Ouro Madredeus The best moods album
 
   
top
foto foto
foto foto
foto foto
foto foto
foto foto
kaart kaart
   
top